MijnVlissingen

Vlissingers voor elkaar

Oost-Souburg

Ritthem

Middengebied

Binnenstad

Paauwenburg

Groot-Lammerenburg

WBTR voor organisatie

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Volgens de wet moeten de bestuurlijke structuur, besluitvorming en het toezicht op orde zijn. Voor organisaties is het belangrijk hierop voorbereid te zijn. Middels deze mail willen wij u informeren over deze nieuwe wet en op de mogelijkheden aan ondersteuning om aan de eisen van de wet te voldoen.

Wat is de WBTR?
De WBTR is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als ‘een greep uit de kas’ en ‘vriendjespolitiek’ vaker voor te komen dan velen denken. De wet gaat dat tegen door procedures en verantwoordelijkheden met elkaar te bespreken en vast te leggen.

De WBTR is relevant voor:

  • Alle bestuursleden van verenigingen en stichtingen.
  • Vrijwilligers en betaalde bestuurders.
  • Grote en kleine verenigingen/stichtingen.
  • Nationaal, regionaal en lokaal.
  • Van belangen- en beroepsorganisaties tot gezelligheids- en lotgenotenverenigingen.
  • Sport, welzijn, cultuur, goede doelen, etc.

Hoe voldoe je aan de eisen van de WBTR?
Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.
De statuten hoeven niet voor 1 juli te worden aangepast: stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Maar ga er wel zo snel mogelijk mee aan de slag, want niet voldoen aan de WBTR kan persoonlijke gevolgen hebben voor bestuursleden.
Bestuurders die willen nagaan wat de gevolgen zijn van de WBTR voor hun vereniging of stichting kunnen de 
checklist doorlopen die NOV heeft gemaakt.

Meer uitleg en een stappenplan
Het is ook mogelijk meer uitleg te krijgen over wat de WBTR precies inhoudt:

 

Wij hopen dat de webinars en de checklist helderheid geven en wij wensen je veel succes bij de werkzaamheden die nodig zijn om aan de wet te voldoen.

Onze initatieven – Vlissingen Breed

Heb je een leuk idee voor Vlissingen?

Laat het ons weten!

Oost-Souburg

Een dorp en kern waar de meeste inwoners van Vlissingen wonen. De omgeving heeft leuke winkels, sociale voorzieningen, scholen en wijkcentra. Het dorp bestaat uit de buurten Kern Oost-Souburg, Zeewijksingel, Groot-Abeele, Schoonenburg en Molenweg en omgeving. Woon jij in Oost-Souburg en wil je meer weten over Oost-Souburg op sociaal en maatschappelijk vlak, dan ben je hier op het juiste adres! Alles over Oost-Souburg  

Middengebied

In het hart van de gemeente ligt de wijk Middengebied. Het is een groot gebied met veel diversiteit in de samenstelling van de wijkbevolking. Er wonen ruim 10.000 mensen, bijna een kwart van alle Vlissingers. Lees alles over het Middengebied.  

Binnenstad

Deze pagina is nog in constructie

Paauwenburg

In de wijk Paauwenburg wonen circa 5.700 mensen in 2.640 huishoudens. De samenstelling is overwegend autochtoon, ca. 25% is van allochtone afkomst. De wijk is gesitueerd aan de westkant van Vlissingen in de nabijheid van strand en zee, gebouwd vanaf halverwege de jaren 60. Lees meer over Paauwenburg.

Groot-Lammerenburg

Bossenburgh, Rosenburg, Lammerenburg, Westerzicht, Papegaaienburg en West-Souburg: ruim wonen aan de rand van de stad. Een wijk met meerdere gezichten. Lees alles over Groot-Lammerenburg.