MijnVlissingen

Vlissingers voor elkaar

Oost-Souburg

Ritthem

Middengebied

Binnenstad

Paauwenburg

Groot-Lammerenburg

Held van de maand juli Ayten Demirdag

 

“Ieder mens heeft iets om te geven aan de wereld” 

Ayten Demirdag werkt sinds 2013 als vrijwilliger voor de stichting ROAT. “De visie van ROAT sluit heel erg aan op mijn persoonlijke visie als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid: Ieder mens heeft iets om te geven aan de wereld en ieder mens verdient de kans om dit te doen”, vertelt ze.

Door Tara de Vriend

Ayten maakte in oktober 2013 kennis met stichting ROAT. Stichting ROAT is een brede welzijnsorganisatie en gespecialiseerd in het versterken van de leefbaarheid en sociale samenhang in  buurten en wijken in de gemeente Vlissingen. “ROAT was in die periode net gestart met het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen in het Middengebied in wijkgebouw De Combinatie. Eén van mijn eigen kinderen deed daar graag aan mee, maar vanwege zijn jonge leeftijd, wilde ik hem niet alleen laten gaan. Ik wachtte in de hal met twee jongere kinderen en met een aantal andere moeders. Bij de start van de activiteit bleek mijn oudste zoon nog te jong om mee te kunnen doen. We verschilden hierover van mening en raakten in gesprek met de medewerker van ROAT. Met een groep moeders en een studente pedagogiek, die daar op dat moment stage liep, zijn we toen gaan zoeken naar mogelijkheden voor activiteiten voor jongere kinderen. Zo is er op woensdagmiddag een ouder-kindactiviteit ontstaan, waar ik als enige van de groep nog steeds bij betrokken ben. Zo ben ik erin gerold.”

In 2019 besloot Ayten om te gaan studeren. “ROAT heeft mij de mogelijkheid geboden om bij hen een deel van mijn stage in te vullen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Binnen stichting ROAT krijg ik namelijk erkenning en de ruimte om mijn initiatieven uit te voeren. Zo is er vrij snel groen licht gegeven voor mijn huidige project. Dit is een project waarbij studenten van de HZ gratis individuele huiswerkbegeleiding bieden aan kinderen die dat goed kunnen gebruiken omdat betaalde begeleiding voor hen geen optie is. Stagiaires kunnen hiermee belangrijke vaardigheden oefenen en ontwikkelen en stage-uren invullen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Over de vraag waarom vrijwilligerswerk zo leuk is hoeft Ayten niet lang na te denken: “Het allerleukste is zien hoe de doelgroep waar je mee werkt, steun en plezier haalt uit het initiatief. Dat ze erbij gebaat zijn. Daar doe je het voor. Het is fijn om te ervaren dat je onderdeel bent van het ontwikkelproces van het kind en de ouders. Dat jouw inzet een bijdrage levert aan de vooruitgang van iemand. Dat je iets hebt kunnen teruggeven. Educatie is zo belangrijk. Deze kinderen gaan het later teruggeven aan ons.” Ze voegt toe: “Het huiswerkproject is voor de deelnemende gezinnen een verademing geweest. Ze worden gehoord, gezien en geholpen. Ouders krijgen zo de kans om kinderen de hulp te bieden die het nodig heeft. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind en jij helpt de ouders daarbij. Dat is toch fantastisch?”

 

Ze raadt anderen zeker aan om ook eens vrijwilligerswerk te overwegen: “Je helpt niet alleen een ander ermee, je helpt jezelf er ook mee ontwikkelen. Het geeft voldoening en je bent in veel gevallen echt heel hard nodig! Het hoeven geen volle dagen te zijn en ook niet per se fysiek. Misschien ben jij wel erg goed in administratieve taken en kun je een momentje vrijmaken om een persoon of organisatie daar een beetje mee te helpen. Je bouwt onbewust of bewust een belangrijk netwerk op. Wie goed doet, goed ontmoet.”

 

Onze initatieven – Vlissingen Breed

Heb je een leuk idee voor Vlissingen?

Laat het ons weten!

Oost-Souburg

Een dorp en kern waar de meeste inwoners van Vlissingen wonen. De omgeving heeft leuke winkels, sociale voorzieningen, scholen en wijkcentra. Het dorp bestaat uit de buurten Kern Oost-Souburg, Zeewijksingel, Groot-Abeele, Schoonenburg en Molenweg en omgeving. Woon jij in Oost-Souburg en wil je meer weten over Oost-Souburg op sociaal en maatschappelijk vlak, dan ben je hier op het juiste adres! Alles over Oost-Souburg  

Middengebied

In het hart van de gemeente ligt de wijk Middengebied. Het is een groot gebied met veel diversiteit in de samenstelling van de wijkbevolking. Er wonen ruim 10.000 mensen, bijna een kwart van alle Vlissingers. Lees alles over het Middengebied.  

Binnenstad

Deze pagina is nog in constructie

Paauwenburg

In de wijk Paauwenburg wonen circa 5.700 mensen in 2.640 huishoudens. De samenstelling is overwegend autochtoon, ca. 25% is van allochtone afkomst. De wijk is gesitueerd aan de westkant van Vlissingen in de nabijheid van strand en zee, gebouwd vanaf halverwege de jaren 60. Lees meer over Paauwenburg.

Groot-Lammerenburg

Bossenburgh, Rosenburg, Lammerenburg, Westerzicht, Papegaaienburg en West-Souburg: ruim wonen aan de rand van de stad. Een wijk met meerdere gezichten. Lees alles over Groot-Lammerenburg.